Als je het heel erg leuk vindt om met kinderen te werken en ze iets te leren, dan is een pabo opleiding misschien wel iets voor jou. Deze opleiding duurt vier jaar en start elk jaar in september. Het is wel een HBO-opleiding, dus je zal wel een vooropleiding nodig hebben. Maar je start wel gelijk ook voor de klas tijdens het eerste jaar van de opleiding en je zal snel merken dat geen enkele dag hetzelfde is in het basisonderwijs. Je leert hoe je de basisvakken kunt geven, zoals rekenen en taal, maar tegelijkertijd ben je ook bezig met hoe je het onderwijs nou kunt verbeteren.
Waarom zou je voor de pabo kiezen?
Als je dit leest doordat de titel je aanspreekt, dan zit je eigenlijk al goed. Bij de Pabo leer je hoe je bij kunt dragen aan de ontwikkeling van een kind. Zo kun je alvast een goede start maken voor deze ontwikkeling, omdat dit toch wel de basis is voor de toekomst. Dit kun je op een ouderwetse manier doen, maar het is ook mogelijk om jouw eigen creativiteit in de lessen mee te nemen. Zo maak je het lesgeven écht iets voor jezelf en wordt het een stuk leuker.
Zelf blijf je natuurlijk ook leren. Het kan zijn dat je handige trucs ontdekt waardoor je veel meer kinderen op een andere manier kunt bereiken. Ook hoef je niet al te bang te zijn dat je al te veel moet werken, doordat je tegelijk vakantie hebt met de kinderen.
Wat kan nog meer helpen bij deze keuze?
De pabo hoeft niet te eindigen in een fulltime baan. Mocht fulltime echt te veel zijn, dan is het ook mogelijk om parttime te gaan werken. Vooral de laatste tijd is er een hele grote vraag naar leerkrachten, voornamelijk op basisscholen. Je kan zelf kiezen of je liever in de onderbouw les geeft, of de midden- en bovenbouw.
Tijdens de studie is het ook mogelijk om stage te lopen op een basisschool in het buitenland. Hierdoor kan je gelijk je horizon verbreden, mocht dat een van de eisen zijn van een opleiding.
Wat zijn de toelatingseisen?
Voor de Pabo heb je wel een diploma nodig. Dit kan een Havo of Vwo diploma zijn, maar ook een MBO diploma op niveau 4 is mogelijk. Met een Havo of Vwo diploma maakt het niet heel erg uit welk profiel je hebt gehad op de middelbare school. Wel kan het zijn dat je voordat je deze opleiding mag gaan doen, een toelatingstoets moet doen.
Bij de Pabo is de kans klein dat er een numerus fixus is, wat betekent dat maar een aantal studenten kunnen worden toegelaten. De deadline hiervan is vaak 15 januari al, maar bij de lerarenopleiding staat vaak al aangegeven wat er gedaan moet worden en op welke datum dit moet worden doorgestuurd.
Wat als je geen diploma hebt?
Het kan zijn dat je een ander diploma hebt, maar dat je niet zeker bent of dat voldoende is om toegelaten te worden. Je kan dan gemakkelijk contact opnemen om erachter te komen of dat diploma wel of niet geaccepteerd wordt. Heb je helemaal geen diploma, maar ben je al wel 21 jaar? Dan kan je een toelatingsonderzoek doen die vanaf 21 jaar gemaakt kan worden.