De toekomst met circulair bouwen

Inhoud

De bouwsector is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de CO₂-uitstoot en afvalproductie wereldwijd. Gelukkig is er een innovatieve oplossing die zowel het milieu als de economie ten goede komt: circulair bouwen. Maar wat houdt circulair bouwen precies in, en waarom is het zo belangrijk?

Wat is circulair bouwen?

Circulair bouwen is een bouwmethode waarbij materialen en grondstoffen zodanig worden gebruikt dat ze na de levensduur van een gebouw opnieuw kunnen worden ingezet. Dit sluit aan bij de principes van een circulaire economie, waar het doel is om afval te minimaliseren en materialen eindeloos te hergebruiken.

Bij circulair bouwen draait alles om:

  • Herbruikbare materialen: Gebruikte bouwmaterialen worden niet weggegooid, maar opnieuw verwerkt.
  • Modulair ontwerp: Gebouwen worden zo ontworpen dat onderdelen eenvoudig gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden.
  • Duurzaamheid: Het minimaliseren van CO₂-uitstoot tijdens het bouwproces en het gebruik van natuurlijke, biobased materialen.

Waarom kiezen voor circulair bouwen?

  • Vermindering van afval
    De bouwsector is goed voor een groot deel van het wereldwijde afval. Door materialen herbruikbaar te maken, wordt dit drastisch verminderd.
  • Minder CO₂-uitstoot
    Circulair bouwen maakt gebruik van materialen met een lage milieubelasting en richt zich op duurzame energiebronnen tijdens het bouwproces.
  • Kostenbesparing op lange termijn
    Hoewel circulair bouwen in eerste instantie hogere kosten met zich mee kan brengen, zijn de onderhouds- en vervangingskosten op de lange termijn vaak lager.
  • Toekomstbestendig bouwen
    Met strengere milieuregels en de toenemende schaarste van grondstoffen wordt circulair bouwen dé standaard. Door nu in te spelen op deze trend, blijf je de curve voor.

Voorbeelden van circulair bouwen

  • Gebruik van biobased materialen
    Materialen zoals hout, bamboe en hennep worden steeds vaker gebruikt. Deze zijn hernieuwbaar, CO₂-neutraal en volledig biologisch afbreekbaar.
  • Demontabele gebouwen
    In plaats van gebouwen volledig te slopen, worden ze ontworpen met het idee om onderdelen eenvoudig te demonteren en te hergebruiken.
  • Urban mining
    Dit concept draait om het terugwinnen van waardevolle materialen uit oude gebouwen, zoals staal, glas en bakstenen, om ze opnieuw te gebruiken in nieuwe constructies.

Hoe kan jij bijdragen?

Als particulier of bedrijf kun je bijdragen aan circulair bouwen door te kiezen voor duurzame bouwmaterialen en samen te werken met architecten en bouwbedrijven die gespecialiseerd zijn in circulaire projecten. Ook het renoveren van bestaande gebouwen in plaats van nieuwbouw draagt bij aan de circulaire economie.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn