22 juli, 2024

Hoe vind ik de afmetingen van mijn eigen perceel? 

Inhoud

Je hebt een eigen stuk grond. Dit kan bijvoorbeeld je woning zijn maar denk ook eens aan een weide voor je paarden hobby. Je komt vaker dan je denkt in aanraking met een perceel. Het kan dan ook handig zijn om de afmetingen van dit perceel te weten te komen. Bijvoorbeeld bij het verbouwen van een stuk tuin, het aanbouwen van een stuk woning of het inzaaien van een stuk weide. Het beste gebruik je hiervoor een  kadasterkaart met maten. Hierop staan namelijk de afmetingen van jouw perceel vermeld. 

Welke afmetingen heb ik nodig? 

Geen een situatie is hetzelfde, je hebt nooit exact dezelfde gegevens nodig als je iets wilt doen. Een verbouwing vraagt om andere afmetingen dan het inzaaien van je tuin maar over een ding kunnen we het wel eens zijn, de beste informatie is genoeg informatie. Als je afmetingen van je perceel wilt hebben wil je ook daadwerkelijk alle afmetingen hebben. Niks is zo storend als het hebben van alle afmetingen en vervolgens met een rekenmachine aan de slag moeten om oppervlaktes en andere tussenmaten te moeten uitrekenen. Gelukkig vind je de oppervlakte van je perceel en de onbebouwde oppervlakte van je perceel overzichtelijk terug op deze kaarten. 

Wanneer heb ik deze afmetingen nodig? 

De afmetingen kunnen in allerlei situatie relevant zijn. Voornamelijk zorgen deze kaarten ervoor dat je inzicht krijgt in het perceel en de bebouwing op dit perceel. Hoe deze zich tot elkaar verhouden zorgt ervoor dat je dus bijvoorbeeld een inschatting kan maken over de realistische afmetingen van een aanbouw in je tuin. Ook kunnen verschillende andere werkzaamheden leiden tot het nodig hebben van dit soort informatie, zoals bijvoorbeeld het zetten van een schutting. De informatie is online beschikbaar en kan snel gedownload worden. Zo zit je nooit zonder de maatvoering grond als je deze buiten kantoor uren nodig hebt. 

Houd je perceel overzichtelijk genoeg 

Door het hebben van gedetailleerde informatie over je eigen perceel sta je minder snel voor verrassingen. Zo zorg je ervoor dat je precies weet welke grond tot je perceel hoort en welke niet. Ook kun je bijvoorbeeld controleren of eventuele bebouwingen ver genoeg van een perceelsgrens staan om zo gedoe met de buren te voorkomen voordat het de buren überhaupt is opgevallen. Het kan ook uitermate overzichtelijk zijn wanneer je erover nadenkt om je huis te verkopen. Zo weet je precies wat je verkoopt en dus ook hoeveel het waard is. Kortom overzicht kan je nooit teveel hebben! 

Facebook
Twitter
LinkedIn